KØKs studietips

Nu har du (snart) börjat på Chalmers där livet är mycket mer än bara studier. Men skolan får inte glömmas bort, det är därför du är här. Därför har KØK samlat sina bästa studietips för hur du underlättar den först tiden för dig själv.

Räkna övningshäftena som du får information om innan du kommer hit. Kunskaperna som en gång fanns i huvudet kan behöva letas fram igen. Dessutom kommer det inte finnas mycket tid att repetera matten. Du kommer att ha mycket (som är roligare än matte) att göra när du börjar här.

Tänk på hur DU lär dig bäst.  Alla lär sig bäst på olika sätt och det viktigaste är hur DU lär dig, inte vad kompisen gör. Något som dock är bra att tänka på är att BÖRJA I TID. Att lära sig hela kursen dagarna innan tentan är lite mer än man klarar av. Då är det bättre att hela tiden ligga i fas.

Din inlärning är det viktigaste Gå inte på övningar du inte lär dig något på. Det är din inlärning som är det viktiga, inte läraren. Så byt om du känner att övningsledaren inte passar dig.

Tala om när du tycker att något är bra eller dåligt med kurserna Det hjälper instutionen att utveckla kurserna så de blir ännu bättre. KUU (Kemisektionens Utbildningsutskott) ordnar utvärderingar! Välj pluggkompisar och labbkompisar som du trivs med Om kemin fungerar bra blir labben mycket lättare.

Ta hjälp av varandra när ni pluggar. Att plugga tillsammans och hjälpa varandra är ett bra sätt att lära sig och dessutom väldigt trevligt. Studierna går ut på att du och dina vänner ska lära er saker, inte att överträffa varandra.

Fråga din pHadder, om det är något du undrar över. Alla äldreteknologer har ju gått här ett tag och vet vad det innebär. De vet också hur lite man vet i början.

Föreläsningarna är bra att gå på för att slippa lära sig allting själv. Om du dock känner att föreläsningarna inte ger dig något är det bättre att du använder tiden till att lära dig på egen hand. Att själv ha tittat igenom veckans planering innan föreläsningarna, kan vara ett bra sätt att lättare hänga med.

Viktigast av allt. Till skillnad från gymnasiet är få moment obligatoriska, men det är viktigt att gå på de som är det (Studiebesök, laborationer i kemi/MatLab och liknande) Se till att göra dem på ordinarie tillfälle, eftersom de är väldigt svåra/omöjliga att göra vid ett annat tillfälle.

För att kunna optimera och effektivisera dina studier är det bra att ha en god planering över sitt egna upplägg. Nedan har vi samlat ett antal hemsidor som skulle kunna vara till hjälp under din inlärning för just dig.

Chalmers Kemiteknologsektionens bokbytarsida på facebook

Ha pengar över till roligare grejer och få kurslitteraturen på ett smidigt sätt! Här kan du posta inlägg om du söker efter någon särskild bok, men även se ifall någon säljer just boken du behöver. Billigt och bra helt enkelt!

 Matematikblogg

En universitetsföreläsare som har samlat det mesta om envariabelsanalys och flervariabelsanalys. Ta hjälp av dessa i din inlärning när det är något du behöver en extra genomgång av. Denna hemsida rekommenderas varmt när kurserna börjar i augusti.

Prenumera på TimeEdit på din smartphone

Spara tid och ha bättre koll på hur du ska lägga upp dina studier genom att ha tillgång till schemat direkt i mobilen, även när du inte är uppkopplad till internet.

Dropbox med gamla tentor

Nyfiken på hur en tenta ser ut? Vill du ha en tydlig överblick över vad som komma skall? Här finns mängder av gamla tentor uppladdade av gamla studenter på civilingenjörsprogrammet. Dessa är även ett mycket bra hjälpmedel när det väl är dags för att studera till tentamen.

Khan Academy

Khan Academy är en ideell organisation med syftet att lära ut kunskap gratis med hjälp av Youtube-klipp. Mycket pedagogiskt och tillgång till mängder av material.

 

https://www.ankiapp.com/

Flashcards är ett utmärkt hjälpmedel för dina studier. Något som rekommenderas är Anki, där du kan göra egna flashcards och förhöra dig själv.