Om tentor och hur de går till

Om du redan nu känner dig alldeles superintresserad av att veta precis hur en tenta går till, så följer här en liten förklaring till detta.

För att få tentera måste du vara registrerad på kursen. Detta blir du automatiskt då du skrivs in på ett program, och är därför ingenting som du behöver bry dig om under ditt första halvår på Chalmers. Anmälan till tentan är obligatorisk och görs via studentportalen.
Logga in och ange vilka kurser som ska tenteras. Detta görs tidigast sex veckor och senast två veckor innan första dagen i tentaveckan (annat kan gälla för omtentor). Om du missar detta är du inte garanterad att få tentera!

En tentamen är vanligen fyra timmar lång. Förmiddagstentor börjar kl. 8.30 och eftermiddagstentor kl. 14.00. Till dessa bör du komma i god tid och ha med dig det du behöver, t.ex pennor och sudd, legitimation + kvitto på betald kåravgift (detta innebär ditt kårleg eller ett stämplat kårkvitto) och ev. tillåtna hjälpmedel t.ex räknare och formelsamlingar. Mobiltelefon skall vara avstängd under hela tentan och den ska förvaras med din jacka och väska på angiven plats i tentamenssalen. Görs inte det kan det annars räknas som fusk och kan resultera i avstängning. Inte värt risken! Så glöm inte mobilen i fickan!

Det är tillåtet att komma upp till 30 min för sent till en tenta. Men detta ger dig inte bara mindre tid att skriva på, det stör dessutom andra tentander oerhört - inget att rekommendera, alltså. Under tentans första timme är det inte tillåtet att lämna lokalen, inte ens för att lämna in tentan och gå därifrån. Detta gör du alltså tidigast 60 min efter det att tentan startat, toalettbesök likaså. Även under sista timmen får du inte heller lämna lokalen för toalettbesök.

Lösningar till tentan är tillgängliga första arbetsdagen efter tentamensdagen. Resultatet dröjer upp till 19 kalenderdagar. Till sist Om du, trots gediget pluggande och näst intill galen motivation, trots allt missar en tenta, är det inte hela världen - de går att tentera igen under året. En tenta ges åtminstone tre gånger per år, vid ett ordinarie tillfälle och vid två omtentaperioder; i augusti samt antingen i januari, vid påsk eller i juni.