Nu när du får titulera dig teknolog och student kommer livet att se lite annorlunda ut än det gjort tidigare. Vad gäller studierna är det en hel del som skiljer sig, vilket kan vara bra att vara medveten om. Det är nu helt upp till dig som student på vilket sätt du vill lära dig kursernas innehåll. Det gäller därför att du planerar din tid och utnyttjar timmarna i skolan för att ge dig själv goda resultat och tid över för annat.

Föreläsningar är frivilliga och ges av en föreläsare i kursen. Då gås kursens teori och metoder igenom för helklass och ibland andra klasser ni läser tillsammans med. Det är ett relativt enkelt sätt att få en överblick av vad som är viktigt i kursen samt att få till sig den grundläggande teorin. Känner du däremot att du inte lär dig något av att lyssna på läraren är det bättre att lägga denna tid på att studera på egen hand. Det är en fördel att ”ligga i fas” med teorin och de rekommenderade uppgifter som ges från läraren.

Övningar är tillfällen då lärare går igenom några demonstrationsövningar på tavlan för en mindre grupp, ca 30 personer. Det är till för att tillämpa den teori och de metoder som föreläsaren har gått igenom och ge tillfälle att ställa frågor. Ibland ges även tid till att själv göra övningsuppgifter, men det varierar. I kemikursen under första året anges dessa övningar som ”Lektion” och kan då innehålla mer av genomgångar på detaljnivå från lärare på kursen. Det är ett ypperligt tillfälle att få teorin förklarad för sig tydligare och mer ingående.

Räknestugor ges i de flesta kurser, vilket är tillfällen då studenter kan sitta och göra uppgifter där en lärare eller doktorand finns tillgänglig för att hjälpa till. I matematikkurserna första året finns även SI Matte, som är ytterligare matteuppgifter som oftast löses i grupp. Ett bra sätt att få klura tillsammans och lära av varandra!

Laborationer är nästan det enda som är obligatoriskt och innebär praktiskt tillämpning av kursens metoder. Det är viktigt att du kommer och att du kommer i tid. Annars är det bra att höra av sig till kursansvarige så att du kan få göra laborationen med en annan grupp senare.

Kurslitteratur måste du köpa själv och vilka böcker du ska ha hittar du på kurshemsidorna (på Canvas). En bra metod är att låna eller köpa av en gamble (äldre teknolog) som har läst kursen innan. Lägg ett inlägg i Kemisektionens Bokbytarsida på Facebook så får du säkert några svar. Annars finns kårens bokhandel STORE, där finns även annat så som block och pennor till försäljning. Datorer kommer att tillhöra din vardag. Information och arbete sker mycket med hjälp av datorer. Datorer finns på skolan men kan även vara bra att ha hemma. Du hittar även vår lathund till hur du lättast hitta kurslitteratur här.

Tentor har du i slutet på varje läsperiod (varje termin innehåller två läsperioder) Under tentaveckan och veckan innan tentaveckan har du sällan riktiga lektioner, då är det tänkt att du ska plugga till tusen.