Som du nu vet kommer din Chalmerstid inledas med en mottagningsperiod där du lär känna din nya klass och din nya skola. Du kommer helt säkert att få några mycket roliga första veckor. Därefter börjar allvaret med heltidsstudier, dina riktiga kurser börjar två veckor in på mottagningen. De flesta av er kommer vara beroende av studiemedel från CSN och då är det bra att i förväg veta vad som gäller.

För dig som läser första året på högskola: Det är viktigt att du söker studiemedel för två terminer direkt eftersom du då får två terminer på dig att uppfylla kraven som finns för att få fortsatt studiestöd. Första året du läser på högskola måste du klara av 62,5 %, d.v.s. 37,5 högskolepoäng av 60, för att du ska bli beviljad fortsatt studiestöd. Du har möjlighet att bli beviljad studiestöd om du tagit färre poäng, men då måste du redogöra för CSN vilka skäl du har för detta. För dig som tidigare läst på högskola: Det är viktigt att du söker studiemedel för två terminer direkt eftersom du då får två terminer på dig att uppfylla kraven.
Kravet för dig som tidigare läst på högskola: är att du ska ta 75 % av de poäng du läser i ettan för att bli beviljad studiestöd i tvåan. Detta innebär 45 högskolepoäng oavsett om kursplanen omfattat 58, 59 eller 60 poäng eftersom CSN ser dig som heltidsstuderande då du är inskriven på en av Chalmers heltidsutbildningar. Eventuellt kan du bli beviljad studiemedel om du tagit färre poäng men då måste du redogöra för CSN vilka skäl du har för detta.

Om du har några frågor om ditt studiemedel, kontakta CSN. Många frågor kan du få svar på via hemsidan: www.csn.se. Där finns också all kontaktinformation om du skulle behöva ringa eller maila in specifika frågor. Du kan också få hjälp av din studievägledare. Om du har fått problem med dina studiemedel bör du alltid kontakta Sociala enheten på Chalmers Studentkår, de kan alltid hjälpa dig. Mer information om detta finns på Chalmers Studentkårs hemsida. Lycka till med studierna!