Du har säkert hört talas om sittningar i högskolesammanhang, men kanske aldrig riktigt fått kläm på vad det är? Lugn, här kommer en liten introduktion.

Under mottagningen kommer du att få presenterat för dig och sakta men säkert invaggas i Chalmers sittningstraditioner, som är av gammal beprövad sed. En sittning är i grund och botten ett kalas där du sitter, äter mat, sjunger och har jättetrevligt. Innan man äter eller dricker sjungs alltid en sång för att öppna sittningen. De flesta sittningar på Chalmers börjar med sången ”Livet”, som är en sång ur ett gammalt Chalmersspex.

De som leder sittnigen kallas Toastmasters och ser till att stämningen blir av god kaliber. Därför är du tyst när Toastmastrarna talar. Tycker man att sittningen är händelsefattig kan man, lämpligen tillsammans med ett par av sina närmaste bordsgrannar, högt och tydligt genomföra ett Tempo, varvid Toastmastrarna genast påkallar allas uppmärksamhet. Detta får dock ej ske på finare sittningar. Att utföra ett Tempo är inte heller tillåtet vid servering eller då Toastmastrarna redan talar.

Vill man dela med sig av något extra roligt finns det rätt tillfälle att göra detta. Då kan man framföra ett Gückel. Ett Gückel kan vara en sketch, sång eller något helt annat. Några regler finns dock vid framförandet av Gückel. Främst av dem är tesen att ”Det finns inga dåliga Gückel”. Detta bör man alltid tänka på, liksom det att man alltid ska vara tyst då folk Gücklar och ägna dessa personer sin fulla uppmärksamhet.

Du kommer snart upptäcka att det är väldigt stor skillnad på sittning och sittning. Oftast kan ett tema vara angett och då är det meningen att man ska anamma detta på bästa sätt. När du flyttar till Göteborg skall du alltså inte bara ta med dig kläder som du använder. Ta även med dig de för korta gröna manchesterbyxorna och det urtvättade linnet med fransar… du kan ha mer nytta av dessa attiraljer än vad du kanske tänkt från början